Program - hva skjer på Prestegården?


Alterblomster 1

Vi har stort sett veiledende pris på våre kurs og retreater. Det er mulig å gi enten mer eller mindre. Vi ønsker at alle skal ha mulighet til å komme hit, uavhengig av økonomi.

Om du har anledning og lyst til å hjelpe til med det praktiske under kurs og retreater, så er veiledende pris alt fra halv pris til gratis opphold. 

Ta gjerne kontakt for mer informasjon eller påmelding: inger.marie@prestegarden.no

 

 

  8 – 10.3. Yoga-retreat
I Kristus-sentrert yoga inviteres du inn i stillhet, meditasjon og bevegelse. Kristus-sentrert yoga er en trospraksis der vi krysser tradisjonell yoga og kristen kontemplativ praksis.                        Vi beveger oss til musikk, vi mediterer over en bønn eller et bibelvers og vi puster inn og ut Guds livgivende pust.
Retreaten passer for alle, både nybegynnere og de som har praktisert yoga tidligere.Vi er i stillhet/taushet utenom fellessamlingene.

Leder: Guro Birkeli er utdannet yoga-instruktør ved Holy Yoga Global, helserådgiver, sjelesørger og studerer for tiden master i praktisk teologi.
Inger Marie Aase leder morgenbønn og kveldsbønn.

Retreaten arrangeres som en del av Areopagos’ arbeid innen trospraksis.

Veiledende pris: 2800 kr

 

 

22 – 24.3.  Taus veiledet retreat

En retreat hvor vi vekselvis er samlet til fellesskap i kapellet, ved måltider med musikk, og hvor den enkelte har mye tid alene.

Retreaten som helhet er preget av ignatiansk tradisjon, der grunntanken er at Gud lar seg erfare i alt av alle. I en atmosfære av stillhet og bønn kan retreatgjestene bli var sine dypeste lengsler og behov, og gjøre personlige erfaringer med Gud i Hans nærvær. Det gis tilbud om individuell veiledning til alle både lørdag og søndag.

Retreat-ledere: Solveig Strandenæs og Gunhild Anderesen. Begge har erfaring med retreat-ledelse og veiledning .

Veiledende pris: 2800 kr

 

 

11 – 14.4.   Tema-retreat: Håb er livets vigtigste impuls

En stilleretræte om håb. Med inspiration fra bl.andre Cynthia Bourgeault (amerikansk moderne mystiker, præst og forfatter f.1947) og med introduktion af Bøn i Bevægelse, hvor krop og åndedræt inddrages i et meditativt nærvær.

Kriser leder ofte til fortvivlelse. Ingen af os kan klare lidelse ret længe uden en smule håb eller mening. Men det er værd at spørge om, hvor vores håb ligger.

Cynthia Bourgeault skelner mellem almindeligt håb, som er den optimistiske følelse af, at tingene vil blive bedre i fremtiden. Og så det mystiske håb, der fuldstændig vender op og ned på den sædvanlige måde, som vi ser tingene på. 

Det mystiske håb er ikke bundet til et godt resultat i fremtiden. Det lever sit eget liv tilsyneladende uden henvisning til ydre omstændigheder og forhold. 

Det mystiske håb har at gøre med oplevelsen af at blive mødt og holdt i et fællesskab af noget, der er os ganske nær. Og så bærer det frugt indeni os, i følelsen af styrke, glæde og taknemmelighed og i en lethed ved at være til.  

Man er som et træ, plantet ved bækken; det giver frugt, som det skal, og bladene visner ikke. (Sl.1)

Leder: Benedicte Tønsberg er retræteleder, pilgrimspræst og åndelig vejleder.

Pensioneret sogne-og stiftspræst for åndeligt søgende i Den danske Folkekirke.

Veiledende pris: 3900 kr

 

 

 25 – 28.4.  Med egne ord – et skrivekurs

Har du tenkt på og hatt lyst til å skrive tekster der den egne personlige stemmen får talerett? Kanskje har du allerede skrevet tektsfragmenter, dikt og livsfortellinger som venter på å bearbeides og finne sin språklige form?

Når erfaringer og sinnsstemninger fanges inn av ord og blir tekst får de et feste i det skrevne ordet, og gis en retning på vei mot en lytter, på vei mot en leser. Da begynner noe nytt også i min egen relasjon til det jeg har skrevet.

Velkommen til et skriveverksted der vi skaper et kreativt og bekreftende miljø med plass for felles innspill og samspill samt god tid til eget skrivearbeide. Kurset kan bli en impuls til å komme i gang og en erfaring som inspirer til fortsatt skriveprosess.

Ledere: Kirsten Grønlien Zetterqvist har under flere års tid ledet skriverkurs på Prestegården.  Åpenhet for eksistensielle spørsmål, kreativitet, kropp, samtale og ettertanke kjennetegner hennes måte å arbeide på. Hun er forfatter og seneste boken heter: Återfärd. Samtal över tid (2021) På sin hjemmeside publiserer hun forskjellige tekster: www.kgztaltext.seHun er doktor teol i religionsfilosofi.

Ingebjørg Engeland Torjussen har i flere år drevet eget veiledningsfirma i grenselandet mellom terapi og sjelesorg. Hun har ledet en rekke kurs og retreater på Prestegården og blant annet deltatt på alle skrivekursene til Kirsten. Inspirert av dette har hun utgitt tre bøker: “Den redde misjonæren/Brev som aldri ble skrevet”,” Bebbe, min afrikanske venninne – utfordrer og veileder” og “Veier til større frihet – selvbilde og gudsbilde i endring”.

 

 

22 – 26.5.  Öknens liv

“Det kontemplativa livets vandring i ljus och mörker”

 Vi møter några av øknen sökare och följer deras livsvandring och undervisning genom tider av ljus, nåd och glädje -och perioder av övergivenhet, mörker och gudsfrånvaro.

Genom den tysta, ordlösa bönen lär de sej att bli uppmärksamma på sitt inre och långsamt komma till insikt och självkännedom. En av ökenfäderna sa: “Den som känner sig själv, känner Gud och alla människor.”

 I de dagliga meditationerna sitter vi oss till inre stillhet och balans och följer även Prestegårdens dagsrytm i bön och begrundan.

Dagarna tillbringas i tystnad förutom kvällens lågmälda anledning til å dele tankar och erfaringer. Tid för egna reflexioner och vandringar i vårens vackraste tid.

Retreatleder: Stig Gunnar Petrone fra den ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby, Sverige. Han brukes mye som retreatleder. Nå holder han på å skrive bok om ørkenens liv.

Veiledende pris: 4900 kr

 

 

6 – 9.6. Kurs i retreat-ramme: Kropp i kapellet

– en helseretreat for kropp og ånd

“Vi innser at kroppen har godt av gymnastikk og sjelen av meditasjon. Det faller oss ikke inn at kroppen kunne ha godt av meditasjon og sjelen av gymnastikk (…) Ja, det paradoksale kan skje, at kroppen gjør ånden åndeligere!”                                                  Wilfrid Stinissen

Som i retreaten «Less is more» består treningen av lett meditativ bevegelse, stående og liggende, samt ledede og stille meditasjoner. De små forelesningene, blir en fordypning av temaene fra tidligere helseretreater, med vekt på kroppen i arbeidet med vår åndelige helse og utvikling.Vi er i stillhet/taushet utenom fellessamlingene.

Kursleder: Merete Sparre  www.tropos.no  er utdannet psykomotorisk fysioterapeut, kommunikolog og lærer i  taiji, qigong og meditasjon. Hun har også en utdanning i Ignatiansk åndelig veiledning. Hun arbeider som veileder, kurs- og foredragsholder og driver en veiledningstjeneste spesielt for mennesker med ME og kronisk utmattelse. Merete er forfatter av boken «Balansenøkler – om å balansere kroppen og livet», og har skrevet artikkelen «Om kropp og ånd, og å tro med bena» i antologien: Å komme til seg selv.

Fast pris: 4900 kr

 

 

14 – 15.6. Smak av retreat

Har du lyst til å oppleve og selv erfare hva retreat kan være? Og samtidig kanskje ha behov for å fylle helga med noe annet også? Dette er en kort retreat fra kl.18 på fredag til ca. kl.15 på lørdag. Vi ønsker deg velkommen til et sted hvor gjester trekker seg tilbake fra sin vanlige hverdag, for å prioritere samværet med Gud. I kravløshet og stillhet/taushet brukes tid til å lytte til sitt innerste og Gud – livets og kjærlighetens kilde.

Det blir innspill om hva som kan være både utfordrende og givende med retreat, i tillegg til felles bønn og innlevelse i en bibeltekst.

Ledere: Ingebjørg E. Torjussen og Elisabeth Sandvand Aase. Begge brenner for retreat. Den ene har lang erfaring, den andre er litt nybegynner.

Veiledende pris: 1500 kr

 

 

26 – 30.6. Tema: Med Gud på retræte

Stilheden i Audnedalen er den fineste stilhed, jeg kender. Selv luften er så ren, at den må være kondenseret stilhed. Som et koncentrat af Gud, måske? Her vil jeg være vært for en retræte, der handler om at mærke Gud, lige der, hvor du er.

Måske er det sådan, at stilheden er Guds sprog? Men er det den eneste måde, vi kan være sammen med Gud på?

Måske er han også til stede, når du synger, hænger tøj op, går til træning, tackler dine problemer?

Vi vil følge Prestegårdens kendte rytme med morgen- og aftenbøn.

Vi vil være stille fra den første morgen og frem til den sidste aften.

Vi vil tale sammen ved samlingerne om aftenen og måske en smule ved nogle af de andre samlinger.

Pauserne vil være lange nok til at gå en tyst tur, hvile eller måske tage et bad i elven Audna.

Samlingerne vil tage udgangspunkt i tekster fra Bibelen og fra min bog “Gud, du er jo lige her”, som I vil modtage som gave, når I ankommer. Den er på dansk, men er let at læse.

Leder: Charlotte Rørth www.charlotteroerth.dk uddannet journalist, forfatter til flere bøger. «Jeg møtte Jesus», «Vi møtte Jesus» og «Med rak rygg» er udgivet på norsk.

Veiledende pris: 6200 kr

 

 

26 – 31.7.  Tema-retreat:  Tilbake til din egen hjerterytme.

Møt deg selv på nytt og kom tilbake til egen kropp og eget liv!

Denne retreaten setter fokus skaperkraften du bærer, hvordan skape en sunn relasjon til

seg selv og livet gjennom bevegelse, dans, hjertearbeid og følelsesarbeid.

Når du får møte deg selv slik Gud ser deg, da blir verden ny og din verden blir full av muligheter. Bakenfor hvert hjerteslag er en hjerterytme, en hvilepuls og et magisk instrument som har lyst til å danse – leke – utforske og le.

DU er unik, spesiell og fantastisk. Du kan skape et liv der du elsker hvert øyeblikk. Uavhengig av fortid og framtid, så finnes øyeblikket. Du er invitert til en sjelevandring der du, kroppen din, Gud og livet skal få finne tilbake til hjerterytmen- ditt unike fingeravtrykk i denne verden. 

Jeg vil gi deg tre nøkler for å skape et liv du drømmer om. Lære deg å lytte innover. Kontemplativ bønn. Din hjerterytme, ditt magnetfelt og dine ringvirkninger.

La oss komme til et sted og hvile oss litt, med blikket oppover og innover – finne veien framover, som Gud lengter etter å dele med deg.

Leder: Veslemøy Olavsbråten fra Sansegården&Spire Olavsbråten www.sansegarden.no

Veslemøy jobber til daglig både som økologisk bonde og livsmestringveileder/

bevegelsesfasilitator.  Hun har selv fulgt drømmene sine, startet bedrift i en alder av 21- og

drifter nå to bedrifter. Hun har bygget gård og stiftet familie, gjort det mange vil si er

umulig! Nå er hun klar for å være med deg på DIN unike reise!

Veiledende pris: 5900 kr

 

 

9 – 12.8.  Kreativ retreat
Kreativiteten er Guds gave til os, den er en skabende og helende kraft, der bor i os alle og vi er skabt til at skabe. På denne retræte inviteres du til at udtrykke dig kreativt, lege og fordybe dig i processen på mange forskellige måder. Det handler om at gå fra  indtryk til udtryk og finde ind til dit eget kreative udtryk. Alle er velkomne – det kræver ingen forudsætning for at være med. Du er velkommen til at tage dine egne materialer med, eller bruke akrylmaling, forskellige farver og tegnematerialer, papir og ler som er til rådighed. Det vil også være mulighet for å bruke naturen; «land art». Vi er i stillhet/taushet utenom fellessamlingene.

Leder: Birgit Elmon:  Jeg brænder for at skabe rammer hvor kreativiteten kan udfolde sig og gro. Når kunst og kristen spiritualitet mødes oplever jeg, at der opstår et rum hvor jeg kan få lov til at være det mennesker jeg er med de muligheder og begrænsninger jeg rummer. Et mødested hvor jeg har mulighed for at tage livtag med de udfordringer som livet byder mig.

Jeg har bl.a. en uddannelse som diakon, kunstner og kunstpædagog og har i flere år afholdt en kreativ retræte på Ådalen retræte i Danmark. For mere info se: www.birgitelmon.dk

Veiledende pris: 3900 + evt 550 kr til materiell

 

 

13  15.9. Taus retreat med introduksjon til Ignatiansk spiritualitet.
Kort fortalt legger en Ignatiansk retreat til rette for den enkeltes tid med Gud med mål om å hjelpe utviklingen av deltakerens gudsrelasjon.

Introduksjon til Ignatiansk spiritualitet blir gitt gjennom korte undervisninger omkring Guds måter å kommunisere personlig med den enkelte, kjennetegn på Guds nærvær og måter å respondere på Guds personlige kommunikasjon.

En sentral tanke innen Ignatiansk spiritualitet er at Gud søker å møte oss gjennom alt og alle erfaringer som fyller hverdagen. Bønn blir forstått som bevisste møter mellom mennesket og Gud, både med og uten bruk av ord.

Åndelig veiledning er et annet sentralt konsept innen Igatiansk tradisjon.
Alle får tilbud om en veiledningssamtale hvor hovedfokuset er på Guds og retreatdeltakerens bønn.
Retreaten passer for deg som er nysgjerrig på Ignatiansk spiritualitet og for de som er kjent med Ignatianske retreater fra før.

Ledere: Terje Andersen jobber til daglig med visuell kunst, fornybar energi og bistand. Han har også en mastergrad i praktisk teologi med avhandling innen Ignatiansk spiritualitet og veiledning.
Stein Vegard Antonsen er tidligere pastor i Frikirken og studerer i dag til master i ledelse og menighetsutvikling ved Ansgar Teologiske Høgskole.
 

Veiledende pris: 2800 kr

 

  

20-22.9. Kurs i retreat-ramme: Sårbarhetens evangelium.

I dette kurset ser vi nærmere på forholdet mellom tro, psyke og traumer. Tro handler ikke bare om hva vi tror på, men også hvor vi tror fra. Våre livserfaringer legger føringer for hvordan vi nærmer oss vår egen tro, og hvilket Gudsbilde vi danner oss. Vi bærer i varierende grad på indre livssmerte og frykt, og vi preges i varierende grad av opplevelser fra barndom og oppvekst. Alle våre eksistensielle erfaringer spiller sammen med, og former vår tro og vår livsvei.

Ved å ta utgangspunkt i det første møtet mellom Jesus og Peter (Lukasevangeliet 5,1-11) kan vi oppdage helt nye sider av både Peter og hans trosutvikling. Peter viser oss sin redsel, sin skam, sitt overmot og sin indre avgrunn, og etter hvert blir vi vitne til hans egen forløsning og indre frihet. Vi blir kjent med hans sårbarhet, og hvordan Jesus møter Peter i all sin åpenhet. 

Kurset består av undervisning om traumer og overlevelsesstrukturer, fulgt opp med bibelske eksempler, og det vil være åpent for terapeutiske øvelser i gruppe for de som ønsker det. 

Kursleder: Haavar Simon Nilsen er utdannet teolog, har levd 15 år i kloster i dominikanerordenen i Den katolske kirke, har virket som prest i 8 år. Er utdannet traumeterapeut og driver egen praksis. 

Veiledende pris: 2900 

 

 

2 – 6.10.  Ignatiansk retreat.   

Retreat er en tid hvor vi åpner oss, for at Gud kan møte oss slik vi er – og der vi er i livet, akkurat nå. Vi forsøker å skape en ramme der den enkelte kan få støtte og veiledning i sin lengsel etter Gud. Det blir mye tid til stillhet, bønn, meditasjon, musikk og gudstjeneste.

Retreaten som helhet er preget av ignatiansk tradisjon, der grunntanken er at Gud lar seg erfare i alt av alle. I en atmosfære av stillhet og bønn kan retreatgjestene bli var sine dypeste lengsler og behov, og gjøre personlige erfaringer med Gud i Hans nærvær. Det er satt av tid til individuell veiledning for alle gjester hver hele dag. Veilederen skal ikke være terapeut, rådgiver, dommer eller vismann. Møtet er heller ment som en mulighet for retreat-deltakeren til å snakke om hvordan dagen har vært, med alle dens forskjellige tanker og følelser. Veilederen forsøker å hjelpe retreat-deltakeren til å se hva som er til hjelp og hva som er mindre til hjelp i deres vandring med Gud.

Ellers er retreaten taus, og deltagerne bør ha vært på taus retreat tidligere.

Ledere : Stig Gunnar Petrone fra den ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby, Sverige. Han brukes mye som retreatleder og veileder.

Inger Marie Aase er erfaren retreat-leder og veileder.

Veiledende pris: 5500 kr

 

 

18 – 20.10  Kurs i retreatramme:  Vekstveier med Enneagrammet.

I dette kurset ser vi nærmere på muligheter til personlig og åndelig vekst med Enneagrammet.

Enneagrammet inviterer til utvikling ved å frigjøre oss fra våre mønstre og komme i kontakt med det vi undertrykker og har lite kontakt med.  Kanskje er det vi har minst kontakt med det mest potente vekstmaterialet. Vi har skyggesider, lidenskaper og undertrykte sentre. Hva kan vi få tak i som kan gi balanse og frihet?

Vår undervisning er prosessorientert, og gruppesamtaler er en sentral del av kurset, i tillegg til individuell refleksjon, øvelser og teori.

Kurset gjennomføres i retreatramme, med tidebønner, stillhet og tid til egenrefleksjon. Det forutsettes at deltakerne kjenner Enneagrammet og har identifisert sitt typelandskap. 

Kursledere:

Ingunn Eidem, jordmor og gestaltterapeut 
Solveig Omland, underviser i interkulturell kommunikasjon 

Veiledende pris: 2900 kr

 

 

1 – 3.11. Kurs i retreat-ramme: Om kjærligheten 

Vi vil utforske kjærligheten for å bedre forstå og skjelne, og slik komme nærmere å gi kjærligheten den rette plass i livet. Vi spør hva kjærlighet er, konkret og livsnært. Kjærligheten som spontanitet og holdning. Kjærlighet til ting og ting-kjærlighet til mennesker. Kjærlighet som forhold til medmennesker som velgende og opplevende subjekter. Om ekte og uekte kjærlighet. Om kjærligheten til hvem-som-helst som naturlig relasjon. Om hindringer for kjærlighet og behovet for distanse. Om forelskelse og seksualitet. Om krav, behov og omsorg.  

Kurset passer for alle uavhengig av livssyn. Vi vil benytte oss av den stille og rolige atmosfæren på Prestegården, ved å ha noen stille soner og perioder.

Litteratur

Grelland, H. H.: Om følelsene

Kierkegaard, S.: Kjærlighetens gjerninger. 

Leder: Hans Herlof Grelland er cand.real. og dr.philos. i kvantekjemi og master i filosofi fra Universitetet i Oslo. Innenfor filosofi er han spesielt opptatt av fenomenologi, eksistensialisme og vitenskapsteori. Han har også arbeidet med sjelesorg og veiledning.

Veiledende pris: 2900 kr

 

 

15 – 17.11. Yoga-retreat

I Kristus-sentrert yoga inviteres du inn i stillhet, meditasjon og bevegelse. Kristus-sentrert yoga er en trospraksis der vi krysser tradisjonell
yoga og kristen kontemplativ praksis. Vi beveger oss til musikk, vi mediterer over en bønn eller et bibelvers og vi puster inn og ut Guds livgivende pust.
Retreaten passer for alle, både nybegynnere og de som har praktisert yoga tidligere. Vi er i stillhet/taushet utenom fellessamlingene.

Leder: Guro Birkeli er utdannet yoga-instruktør ved Holy Yoga Global, helserådgiver, sjelesørger og studerer for tiden master i praktisk teologi.
Inger Marie Aase leder morgenbønn og kveldsbønn.

Retreaten arrangeres som en del av Areopagos’ arbeid innen trospraksis.

Veiledende pris: 2800 kr

 

 

29.11 – 1.12. Taus veiledet retreat.

En retreat hvor vi vekselvis er samlet til fellesskap i kapellet, ved måltider med musikk, og hvor den enkelte har mye tid alene.

Retreaten som helhet er preget av ignatiansk tradisjon, der grunntanken er at Gud lar seg erfare i alt av alle. I en atmosfære av stillhet og bønn kan retreatgjestene bli var sine dypeste lengsler og behov, og gjøre personlige erfaringer med Gud i Hans nærvær.  Det gis tilbud om individuell veiledning både lørdag og søndag.

Retreat-ledere: Ingebjørg E. Torjussen og  Tone Martha Sødal 

Begge er erfarne retreat-ledere og veiledere. Tone Martha vil også synge i kapellet.

Veiledende pris: 2800 kr

 

 

29.12 – 1.1.    Nyttårs-retreat   

For deg som ønsker å avslutte det gamle året i stillhet og ettertanke – og starte det nye året med fokus på lengsel og mening. Retreaten henter inspirasjon fra ulike kristne retreat-tradisjoner.

Leder: Gunhild Andersen og Inger Marie Aase. Begge er erfarne retreat-ledere.

Veiledende pris: 3900 kr

 

 

 


Prestegårdsveien 8, 4520 Lindesnes | Tlf:( 047) 99449279 | E-post: inger.marie@prestegarden.no